Novinky

September v AGELLAB je zameraný na prevenciu intímneho zdravia i kliešťových ochorení

10.9.2024

S príchodom jesene prináša AGELLAB zvýhodnenú ponuku preventívnych laboratórnych vyšetrení so zľavou 20 %. Záujemcovia tak majú možnosť podporiť svoje zdravie a prevenciu, najmä v období, kedy nielen narastá počet sezónnych ochorená, ale vrcholí aj turistická a hubárska sezóna. Laboratóriá si navyše pripravili aj zľavy na vyšetrenia pohlavne prenosných ochorení, KARDIO balík či vyšetrenie štítnej žľazy.

Jeseň so sebou prináša nielen krásy prírody hýriace rôznymi farbami, ale aj zvýšené zdravotné riziká. Okrem nečakaných úrazov treba pamätať aj na to, že v prírode na vás aj počas jesenných dní stále číhajú malé, no nebezpečné kliešte. „S príchodom jesennej turistickej a hubárskej sezóny stále pretrváva, aj vzhľadom na teplé počasie, riziko prenosu ochorení, ktoré prenášajú kliešte, ako sú kliešťová encefalitída a lymská borelióza,“ uviedla Ing. Elena Gaboňová, riaditeľka odboru laboratórií AGELLAB.

Kliešte sa často nachádzajú práve tam, kde rastú aj najlepšie hubárske úlovky, a preto je nevyhnutné chrániť sa pred nimi. Okrem správne zvoleného oblečenia a repelentov dbajte aj na dôslednú kontrolu po vychádzke do prírody. Neodhalená kliešťová infekcia totiž môže mať vážne následky. „Takmer polovica prípadov týchto ochorení prebehne v prvej fáze bez akýchkoľvek príznakov, v konečnom dôsledku však môžu tieto ochorenia spôsobiť vážne neurologické a srdcovo-cievne komplikácie,“ varuje Gaboňová. Laboratórne vyšetrenia Kliešťová enfecalitída a lymská borelióza a tiež Vyšetrenie z kliešťa vám dajú rýchlu a presnú odpoveď na to, či došlo k prenosu a akým patogénom ste boli vystavení. Vyšetrenie z kliešťa navyše laboratóriá realizujú aj pri kliešťoch, ktoré ste našli na vašich domácich miláčikoch.

AGELLAB sa počas septembra zameriava aj na ochorenia, ktoré patria v laboratóriách dlhodobo k tým najvyhľadávanejším – vyšetrenia pohlavne prenosných ochorení. Aj pohlavné choroby často prebiehajú bez príznakov, no môžu mať závažné následky. „Pravidelná prevencia pohlavných chorôb je základom zdravého sexuálneho života. 4. september navyše patrí Svetovému dňu sexuálneho zdravia, preto sme v našej ponuke zlacnili vyšetrenia Intímny balík a tiež Sexuálne prenosné infekcie STI-7STI 14. Na vyšetrenia sa môžu záujemcovia objednať bez odporúčania lekára a s ohľadom na citlivosť týchto ochorení aj s maximálnou diskrétnosťou či už pri odbere, kde je potrebná vzorka moču, alebo sprostredkovaní výsledkov,“ prezrádza riaditeľka odboru laboratórií.

Srdcovo-cievne ochorenia sú jednou z najčastejších príčin úmrtí na Slovensku. Týmito chorobami trpí približne polovica populácie a ohrozujú viac mužov ako ženy, najmä vo veku nad 40 rokov. 29. september je Svetovým dňom srdca, preto v ponuke laboratórií nechýba ani komplexné vyšetrenie srdca so zľavou. „Kardiovaskulárne ochorenia postihujú najmä strednú a staršiu generáciu, preto je dôležité podstúpiť preventívne vyšetrenia včas. Náš KARDIO balík pomáha odhaliť rizikové faktory a včasne diagnostikovať ochorenia, ktoré môžu byť ešte len vo fáze rozvoja a nestihli naplno vypuknúť či rozvinúť závažné príznaky,“ upozorňuje Gaboňová. V septembri ponúka AGELLAB v rámci podpory prevencie obľúbený KARDIO balík so zľavou 20 %.

Takmer každého piateho Slováka v dospelosti trápia problémy spojené s funkciou štítnej žľazy, pričom sú poruchy výrazne častejšie u žien. Aj keď ide o malý orgán, jeho funkcia je v tele nenahraditeľná. „Aj napriek štatistikám venuje prevencii pozornosť len malé percento Slovákov. Stačí pritom jednoduchý laboratórny test, ktorý posúdi funkciu tohto orgánu a odhalí prípadné zmeny v tkanivách, ktoré môže následne pacient riešiť s endokrinológom,“ uzatvára riaditeľka odboru laboratórií AGELLAB SK. Vyšetrenie Štítna žľaza je počas septembra zlacnené na 51 €.