Novinky

Ružový október v sieti zdravotníckych zariadení AGEL sa zameriava na dôležitosť prevencie, samovyšetrení i genetického screeningu

14.10.2024

Ružový október je tradičná kampaň, ktorá počas tohto mesiaca upriamuje pozornosť širokej verejnosti na dôležitosť prevencie v rámci včasnej diagnostiky a liečby rakoviny prsníka. Práve tá sa dlhodobo umiestňuje na popredných priečkach v rebríčku príčin úmrtí žien na Slovensku i vo svete. Už jednoduché samovyšetrenie alebo mamografické či sonografické vyšetrenie pritom dokážu zachraňovať životy. AGELLAB navyše prináša aj genetické vyšetrenia zamerané na prevenciu rakoviny prsníka.

Rakovina prsníka je na Slovensku najčastejším onkologickým ochorením žien – ročne pribudne približne 3 500 nových diagnostikovaných prípadov, pričom úmrtnosť na toto ochorenie sa pohybuje v rozmedzí 800 až 900 úmrtí ročne. V celosvetovom meradle sa zaznamenáva každoročne až 2,3 milióna nových prípadov a takmer 700-tisíc úmrtí. Výskyt a úmrtnosť na toto onkologické ochorenie sa celosvetovo líšia podľa regiónu, v rozvinutých krajinách je úmrtnosť nižšia najmä kvôli dostupnejším diagnostickým postupom a lepšiemu prístupu k liečbe.

Hoci včasná diagnostika výrazne zvyšuje šance na prežitie, mnohé ženy stále zanedbávajú dôležité samovyšetrenia alebo prichádzajú na mamografické alebo sonografické vyšetrenie až v pokročilejších štádiách ochorenia, kedy je liečba omnoho komplikovanejšia a invazívnejšia. „Základnou prevenciou je samovyšetrenie prsníkov jedenkrát do mesiaca a, samozrejme, účasť na preventívnych prehliadkach. Mladé ženy by mali absolvovať každoročné gynekologické vyšetrenie a každé dva roky sonografické vyšetrenie prsníkov, na ktoré ich odporučí obvodný gynekológ. Ženy vo veku 50 až 69 rokov by mali v intervale každé dva roky absolvovať mamografické vyšetrenie na mamografickom pracovisku,“ hovorí MUDr. Petronela Lalíková z onkologickej ambulancie Nemocnice AGEL Zvolen.

Vo všeobecnom povedomí verejnosti zostáva fakt, že rakovina prsníka postihuje zväčša ženy po 50. roku života, v realite sa však čoraz častejšie stretnete s omnoho mladšími ženami, ktoré bojujú alebo prekonali toto nádorové ochorenie. „Za vznikom rakoviny prsníka je viacero faktorov. Je to vyšší vek, genetická predispozícia, vystavenie sa ionizačnému žiareniu, obezita, alkohol či vystavenie sa vplyvu estrogénov hormonálnou substitučnou liečbou,“ vyratúva MUDr. Lalíková.

Spomínaná genetická predispozícia zohráva veľkú rolu pri vzniku a následnom rozvoji ochorenia. Ak sa v blízkej rodine ženy vyskytla rakovina prsníka, je na mieste zvážiť genetické vyšetrenie, ktoré ponúka aj sieť laboratórií AGELLAB. „Na odhalenie dedičných foriem rakoviny prsníka slúži analýza génov BRCA 1 a 2. Test spoľahlivo určí, či testovaná osoba je nositeľom mutácií práve v týchto génoch. Gény BRCA 1 a 2 sú zodpovedné za ochranu bunky pred vznikom rakoviny, ich úlohou je oprava poškodení DNA, ktoré vznikajú napríklad pri delení buniek. Ak sú tieto gény poškodené, nedokážu plniť svoju úlohu,“ vysvetľuje Ing. Stanislava Imrichová, genetické laboratórium GENEXPRESS spol. s r.o.

Aj napriek tomu, že rakovina prsníka a vaječníkov nevzniká len v dôsledku mutácií v BRCA génoch, nositelia týchto BRCA mutácií majú celoživotne zvýšené riziko vzniku rakoviny. Pri rakovine prsníka hovoríme o šanci zvýšenej až na 85 %, pri rakovine vaječníkov je riziko pri mutácii BRCA 1 až 60 %, pri mutácii BRCA 2 až 30 %. Nositeľmi týchto mutácií navyše môžu byť aj muži, u ktorých sa zvyšuje riziko vzniku rakoviny pankreasu či prostaty.

Laboratóriá AGELLAB aktuálne ponúkajú genetické vyšetrenia v 2 variantoch. BRCA screen je jednoduchý, veľmi rýchly a presný test. Je zameraný na analýzu 8 často sa vyskytujúcich mutácií. Výsledok tohto testu je pacientovi dostupný do 15 pracovných dní,“ približuje Ing. Imrichová. Vyšetrenie BRCA screen je k dispozícii za uvádzaciu cenu 100 €. „Vyšetrenie BRCA 1,2 PLUS je podrobnou sekvenčnou analýzou, ktorá slúži na detekciu všetkých mutácií génov BRCA 1 a 2. Touto analýzou vieme identifikovať viac ako 9 000 známych mutácií,“ dodáva. Komplexné vyšetrenie BRCA 1,2 PLUS ponúka AGELLAB v cene 990 €, ku ktorému počas októbra získate vyšetrenie Zdravie ženy v hodnote 70 € zdarma.

„Medzi prvé symptómy rakoviny prsníka patrí hrčka v prsníku, zmena tvaru a veľkosti prsníka, vtiahnutá bradavka, kožné zmeny na prsníku, výtok z bradavky, opuch alebo hrčka v podpazuší, pretrvávajúca bolesť či nepríjemný pocit v prsníku,“ vyratúva MUDr. Petronela Lalíková z Nemocnice AGEL Zvolen. Na príznaky karcinómu prsníka sa však čakať neoplatí, alfou a omegou každej ženy, bez ohľadu na genetickú predispozíciu, by mali byť pravidelné preventívne vyšetrenia. Vďaka AGELLAB si navyše môžete dopriať prevenciu aj v ostatných smeroch – počas októbra môžete využiť zľavový kód LAB20 pre 20 % zľavu na vyšetrenia z celej kategórie Pre ženy (okrem genetických vyšetrení).