O nás

Pohlavné choroby – zoznam najčastejších chorôb a ich príznaky

06.09.2024

Sexuálne prenosné choroby sú stále aktuálnou a dôležitou témou, ktorá ovplyvňuje každodenné zdravie a životy miliónov ľudí po celom svete. Aj keď sú často tabuizované a nehovorí sa o nich dostatočne otvorene, ich prevencia a včasná diagnostika sú kľúčové. V tomto blogu sa preto bližšie pozrieme nielen na najčastejšie pohlavné choroby, ich príznaky a riziká, ale aj na to, ako sa účinne chrániť a ako sa tieto ochorenia diagnostikujú. Pretože intímne zdravie by malo byť štandardom, nie luxusom.

Sexuálne prenosné pohlavné choroby – čo to je?

Pohlavné ochorenia, často nazývané aj sexuálne prenosné choroby, sú infekčné choroby, ktoré sa primárne prenášajú pohlavným stykom. Môžu ich spôsobovať baktérie, vírusy, parazity alebo huby (kvasinky). Šíria sa prostredníctvom kontaktu s infikovanými telesnými tekutinami, ako sú krv, spermie, vaginálne sekréty alebo kontaktom slizníc počas pohlavného styku.

Pohlavné choroby u mužov a žien môžu mať rôzne príznaky, od miernych až po závažné zdravotné problémy, pričom sa líšia aj v závislosti od konkrétneho typu infekcie. Výnimkou nie sú ani prípady, kedy prebiehajú ochorenia asymptomaticky, teda bez viditeľných príznakov, pričom nakazený môže v tom čase infekciu prenášať na iných. Niektoré z ochorení, ako napríklad HIV/AIDS, môžu byť navyše život ohrozujúce, ak nie sú včas diagnostikované a liečené.

Je prirodzené, že majú pohlavné choroby u mužov príznaky, ktoré sú rozdielne od tých, ktoré sa vyskytujú u žien. Vyplýva to nielen z fyziologických rozdielov medzi mužom a ženou, ale aj z rozdielov v imunitnom systéme v rámci pohlaví. Ženy sú navyše citlivé aj na hormonálne zmeny spojené s menštruačným cyklom, preto ak vyvolajú pohlavné choroby u žien príznaky podobné tým, ktoré sa u nich v rámci bežného cyklu vyskytujú – napríklad bolesť v podbrušku –, často si ani neuvedomia, že môže ísť o pohlavné choroby.

Sexuálne prenosné choroby je potrebné včas podchytiť, ochrana, komunikácia a pravidelné testovanie sú preto kľúčové.
Pohlavné choroby – zoznam najčastejších chorôb a ich príznaky

Pohlavné choroby – delenie na základe pôvodcu

Pohlavné choroby sa podľa pôvodcu delia na niekoľko hlavných skupín, a to podľa toho, či sú spôsobené baktériami, vírusmi, parazitmi alebo hubami. Každý typ má odlišný spôsob šírenia, prejavy aj liečbu.

Bakteriálne pohlavné choroby

Ak pohlavné choroby spôsobuje bakteriálny pôvodca, vo väčšine prípadov sú tieto ochorenia liečené antibiotikami. Medzi najčastejšie bakteriálne pohlavné choroby patria:

  • Chlamýdie (Chlamydia trachomatis)
  • Kvapavka (Neisseria gonorrhoeae)
  • Syfilis (Treponema pallidum)
  • Mäkký vred (Haemophilus ducreyi)

Vírusové pohlavné choroby

Vírusy sú pôvodcami viacerých závažných pohlavne prenosných ochorení, na tieto choroby neexistuje liečba antibiotikami a vírusy môžu zostávať v tele dlhodobo.

  • HIV/AIDS (Human Immunodeficiency Virus)
  • Genitálny herpes (Herpes simplex virus, typ 1 a 2)
  • HPV (ľudský papilomavírus)
  • Hepatitída B a C

Parazitárne sexuálne prenosné choroby

Parazity môžu spôsobovať pohlavne prenosné infekcie, ktoré sa zvyčajne liečia antiparazitárnymi liekmi.

  • Trichomoniáza (Trichomonas vaginalis)
  • Voš lonová (Pthirus pubis)

Mykotické (kvasinkové) ochorenia

Hoci hubové infekcie nie sú klasifikované ako typické pohlavne prenosné choroby, môžu sa prenášať počas pohlavného styku, najmä v prípadoch oslabenej imunity.

Aké môžu mať pohlavné choroby príznaky?

Ak sa zblízka pozrieme na najčastejšie pohlavné choroby, zoznam niekoľkých všeobecných príznakov nie je možné stanoviť. Dalo by sa povedať, že pokiaľ ide o pohlavné choroby, príznaky sú často veľmi podobné alebo absentujúce, líšia sa iba mierne a to podľa pôvodcu alebo fázy ochorenia.

  1. Výtok z pohlavných orgánov
    Pohlavné choroby u mužov často spôsobujú výtok z penisu, ktorý môže byť hnisavý alebo mliečny – najčastejšie indikuje kvapavku. U žien sa výtoky z pošvy môžu vyskytovať z rôznych dôvodov, je preto veľmi dôležité, aby ženy k týmto zmenám pristupovali veľmi citlivo a pri akýchkoľvek pochybnostiach vyhľadali lekára. Pre pohlavne prenosné choroby je typický neobvyklý výtok, ktorý je silnejší alebo má nepríjemný zápach či podozrivú farbu.
  2. Bolestivé močenie
    Pocit pálenia alebo bolesti pri močení sú častým príznakom infekcií ako kvapavka, chlamýdie alebo trichomoniáza. Bolestivé močenie však môže mať pôvod aj v močovom ústrojenstve, ideálne je preto nechať sa otestovať. Niekedy spôsobia pohlavné choroby u mužov príznaky, s ktorými sa ešte doposiaľ nestretli – zatiaľ čo 50 až 60 % žien zažije aspoň raz za život zápal v močovom ústrojenstve a s tým spojené ťažkosti s močením, u mužov ide len o 10 až 15 % populácie.
  3. Bolesti v podbrušku
    Nezriedka spôsobujú pohlavné choroby u žien príznaky ako bolesť alebo tlak v podbrušku, ktoré môžu prerásť aj do zápalu panvových orgánov.  Je preto dôležité všímať si aj to, v ktorej fáze menštruačného cyklu sa bolesť vyskytuje, či odznieva, pretrváva alebo dochádza k jej stupňovaniu.
  4. Vredy, pľuzgiere alebo vyrážky
    Ak sa bližšie pozrieme na pohlavné choroby, príznaky, ktoré patria medzi tie najnepríjemnejšie, sú rozhodne vredy, pľuzgiere a vyrážky. Líšia sa v závislosti od toho, akého majú pôvodcu. Ak sa u pacientov vyskytnú bolestivé pľuzgiere alebo vredy v genitálnej oblasti, okolí análneho otvoru alebo v ústach, ide o genitálny herpes. Vred, ktorý nebolí a po čase môže zmiznúť – infekcia však v tele zostáva –, je typickým príznakom syfilisu. Pri genitálnych bradaviciach alebo HPV víruse sa zase objavia bradavice v genitálnej a análnej oblasti.
  5. Opuch a bolesť lymfatických uzlín
    Ak spôsobia pohlavné choroby príznaky ako bolesti a opuch lymfatických uzlín, ide zvyčajne o imunitnú reakciu tela na infekciu. Lymfatické uzliny sú dôležitou súčasťou imunitného systému a fungujú ako filtre pre baktérie, vírusy a iné škodlivé mikroorganizmy. Keď sa telo stretne s infekciou, lymfatické uzliny v blízkosti postihnutej oblasti sa môžu zväčšiť a stať sa bolestivými.
  6. Bolesti pri pohlavnom styku
    Bolesť pri pohlavnom styku prichádza často ako druhotný prejav pohlavných chorôb. Ak vyvolajú pohlavné choroby u žien príznaky ako zápal slizníc, tie sú následne citlivejšie a veľmi ľahko sa podráždia. Kvasinkové infekcie zase vyvolávajú suchosť vagíny, bolestivé sú aj spomínané vredy a pľuzgiere. V neposlednom rade spôsobujú bolesť pri sexuálnom styku aj zväčšené či opuchnuté lymfatické uzliny.
  7. Svrbenie a podráždenie
    Svrbenie alebo podráždenie v oblasti genitálií býva často sprievodným javom ochorení, ktoré postihujú kožu alebo vnútorné sliznice pohlavných orgánov. Samozrejme, nie každá vyrážka alebo začervenanie musí signalizovať pohlavné choroby, príznaky však treba vnímať v celkovom obraze zdravia. Ak sa teda u vás vyskytnú aj iné príznaky, je potrebné nechať sa otestovať alebo vyhľadať lekára. Svrbenie a podráždenie pokožky navyše môže spôsobiť aj voš lonová, ktorá žije v ochlpení v intímnych oblastiach a živí sa krvou.
  8. Všeobecné príznaky, ktoré ľahko pripíšete iným ochoreniam
    Len málokto pri horúčke, únave alebo nevoľnosti myslí na to, že sa v jeho organizme rozvíja pohlavná choroba. Je preto dôležité všímať si tieto príznaky v súvislosti s inými príznakmi – ak sa vyskytnú popri ďalších vyššie spomínaných symptómoch, je treba mať sa na pozore a vyhľadať lekára alebo sa objednať na testy.
  9. Krvácanie mimo menštruácie
    Každé neobvyklé krvácanie mimo bežného menštruačného cyklu je nepriaznivým signálom, že sa v ženskom organizme niečo deje. Môže byť spôsobené stresom, hormonálnym výkyvom, no príčinou môžu byť aj pohlavne prenosné choroby ako chlamýdie alebo kvapavka. Ak spôsobia pohlavné choroby u žien príznaky, ktoré vyvolajú krvácanie mimo menštruačného cyklu, je potrebné bezodkladne vyhľadať lekársku pomoc.

Niektoré pohlavné choroby, ako HIV alebo hepatitída typu B, môžu prebiehať dlho bez príznakov, no postupne poškodzujú imunitný systém alebo iné orgány. Preto je dôležité pravidelne sa testovať, najmä ak máte viacerých sexuálnych partnerov alebo rizikový sexuálny život. Ak máte podozrenie, že by mohlo ísť o pohlavné choroby, príznaky však stále absentujú, je dôležité sa aj napriek tomu nechať otestovať a v prípade pozitívneho nálezu čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc a začať vhodnú liečbu.

Dôležitou súčasťou prevencie pohlavných chorôb je tiež používanie prezervatívov pri pohlavnom styku a pravidelné testovanie, zvlášť pri častom striedaní partnerov. Veľmi dôležitá je preto otvorená komunikácia so sexuálnym partnerom o intímnom zdraví. Liečba pohlavných ochorení závisí od typu infekcie a môže zahŕňať antibiotiká, antivirotiká, antimykotiká alebo antiparazitárne lieky.

Ak majú pohlavné choroby u žien príznaky podobné tým, ktoré zažívajú počas menštruačného cyklu, nemusia vôbec vedieť, že sa u nich rozvíja pohlavná choroba.

Pohlavné choroby – diagnostika

Diagnostika pohlavných chorôb zahŕňa rôzne metódy, ktoré pomáhajú identifikovať prítomnosť infekcie spôsobenej baktériami, vírusmi, kvasinkami alebo parazitmi. Výber diagnostickej metódy závisí od typu infekcie a príznakov u pacienta.

Medzi najbežnejšie metódy diagnostiky pohlavných chorôb patrí fyzikálne vyšetrenie, pri ktorom lekár vykoná vizuálnu kontrolu pohlavných orgánov, úst, hrdla alebo konečníka, podľa toho, akými ťažkosťami pacient trpí. Lekár skontroluje výskyt pľuzgierov, vyrážok, vredov alebo iných príznakov, ktoré sa vymykajú normálnemu stavu. Okrem toho môže lekár overiť, či ide napríklad o bolestivú alebo nebolestivú formu vredu.

Po osobnom vyšetrení u lekára nasleduje najčastejšie odber vzoriek a laboratórne testovanie, ktoré v dnešnej dobe dokáže spoľahlivo určiť nielen to, o aký typ ochorenia ide, ale aj v akom je štádiu. Laboratórne vyšetrenie môže byť vykonávané na základe rôznych vzoriek:

  • Výter z infikovaného miesta
    Tento typ vzorky sa využíva najmä na preverenie výskytu infekcií ako chlamýdie, kvapavka alebo syfilis. Výter môže byť odobratý z genitálnej oblasti, močovej trubice, krčka maternice, konečníka alebo z hrdla.
  • Moč
    Vzorka moču sa najčastejšie využíva v prípadoch, kedy môže odhaliť prítomnosť rôznych neželaných baktérií.
  • Krvná vzorka
    Vzorka krvi na laboratórnu diagnostiku sa odoberá vtedy, keď chceme odhaliť prítomnosť protilátok alebo antigénov voči konkrétnym infekciám.
  • Bunky z krčka maternice
    U žien môže byť vykonaný aj Pap test alebo HPV test, ktorý preskúma prítomnosť vírusových zmien v bunkách krčka maternice.

Sexuálne prenosné choroby – liečba

Liečba sexuálne prenosných ochorení závisí od typu infekcie, závažnosti stavu, ale aj od toho, či pacient nemá ďalšie zdravotné komplikácie. Existuje niekoľko spôsobov liečby, ktoré sa líšia podľa pôvodcu infekcie – baktérie, vírusy, parazity alebo kvasinky. Základom liečby je správna diagnóza a včasná intervencia, ktorá pomáha predchádzať dlhodobým zdravotným následkom a šíreniu ochorení ďalej.

Bakteriálne pohlavné choroby

Bakteriálne pohlavné choroby sa vo väčšine prípadov úspešne liečia antibiotikami – podľa konkrétnej diagnózy sa najčastejšie siaha po doxycyklíne, azitromycíne, ceftriaxóne a injekčnej forme penicilínu. V prípade alergie na penicilín sa volí vhodná alternatíva.

Vírusové infekcie

Vírusové pohlavné choroby nemôžu byť úplne vyliečené, ich symptómy sa však dajú kontrolovať a zmierniť pomocou liekov. Na zmiernenie väčšiny z nich sa využívajú rôzne antivirotiká podľa toho, aké majú jednotlivé pohlavné choroby príznaky. V niektorých prípadoch, ako napríklad v ľahších prípadoch hepatitídy typu B, nie je potrebná špecifická liečba, pretože si telo s ochorením poradí bez vonkajších zásahov. 

Bakteriálne pohlavné choroby sú spravidla liečené antibiotikami, vírusové zase antivirotikami.

Parazitárne ochorenia

Pri liečbe parazitárnych infekcií je dôležité sledovať pôvodcu. Z parazitárnych pôvodcov sa najčastejšie vyskytuje trichomoniáza a voš lonová. Zatiaľ čo trichomoniáza je prvok, ktorý spôsobuje infekciu, na liečbu ktorej sa využívajú lieky ako metronidazol alebo tinidazol, na odstránenie vši lonovej je potrebný úplne iný prístup. Rozšírené sú špeciálne šampóny a krémy obsahujúce látky ako permethrin, ktoré ničia parazity.

Kvasinkové infekcie

Pohlavne prenosné choroby s hubovým pôvodcom sú najčastejšie spôsobené Candidou a prejavujú sa ako kvasinkové infekcie. Tá je liečená antimykotikami, ktoré môžu byť v podobe krémov, čapíkov alebo tabletiek. Najčastejšie používané liečivá sú flukonazol a klotrimazol.

Podporná liečba a prevencia komplikácií

Pohlavné choroby sú špecifické v tom, že nezasahujú iba jedného človeka, preto je pri ich liečbe potrebné pristúpiť k viacerým opatreniam:

  • Zmiernenie symptómov
    Okrem liečby pôvodcu je často potrebné zadovážiť si aj doplnkovú liečbu v podobe lokálnych krémov a analgetík, ktoré pacientom pomôžu zvládnuť pálenie, svrbenie, bolesti či opuch.
  • Komunikácia s partnerom/partnermi
    V prípade, že sa u vás potvrdí pohlavná choroba, je potrebné kontaktovať sexuálneho partnera/partnerov, ktorý sa mohol buď nakaziť od vás alebo vy od neho. Ideálne je, ak partner absolvuje laboratórne testy aj bez toho, aby sa u neho vyskytli príznaky, aby mal istotu a zabránilo sa ďalšiemu šíreniu ochorenia. Laboratórne testy sú v AGELLAB dostupné diskrétne aj bez odporúčania od špecialistu.
  • Prevencia šírenia
    Pacientom s diagnostikovanou pohlavnou chorobou alebo podozrením na takýto typ ochorenia sa odporúča zdržať pohlavného styku a aj po ukončení liečby používať pri pohlavnom styku kondóm. 
Pohlavné choroby sa netýkajú iba diagnostikovaného pacienta, ale aj partnera alebo partnerov, s ktorými dotyčný v poslednom čase prišiel do sexuálneho kontaktu.

Zoznam najčastejších pohlavných chorôb

Aj napriek tomu, že jednotlivé pohlavné choroby majú rôznych pôvodcov, príznaky či priebeh, niektoré opatrenia sú pri všetkých rovnaké. Základom by mala byť prevencia – ak žijete rizikovým sexuálnym životom alebo ste v ostatnom období mali viacero sexuálnych partnerov, odporúča sa podstúpiť preventívne testovanie, mnoho ochorení totiž môže prebiehať bezpríznakovo, pričom v tichosti napácha veľké škody, ktoré sa dotýkajú celkového zdravia či reprodukčných možností.

Pre zamedzenie šírenia pohlavných chorôb je pri každom podozrení potrebné nechať sa otestovať a tiež kontaktovať všetkých sexuálnych partnerov, ktorí by sa mali rovnako otestovať a mohli v prípade pozitívneho nálezu pristúpiť k prípadnej liečbe. Je bežnou praxou, že majú pohlavné choroby u mužov príznaky, ktoré sú výrazne odlišné od tých, ktoré sa vyskytnú u žien. V prípade, že sa u vás potvrdí výskyt sexuálne prenosnej choroby, odporúča sa zdržanie sa pohlavného styku počas liečby a podľa konkrétneho ochorenia aj po jej ukončení, aby sa zabránilo reinfekcii. Počas sexuálneho kontaktu po liečbe sa odporúča používať kondóm.

Chlamýdie

Chlamýdie patria medzi najčastejšie a najrozšírenejšie pohlavné choroby. Postihujú urogenitálny systém, ale môžu zasiahnuť aj oči či hrdlo. Často prebiehajú bezpríznakovo, čo spôsobuje, že infekcia zostáva neodhalená a šíri sa ďalej. Neliečená infekcia navyše môže spôsobiť závažné komplikácie.

  • Pôvodca: bakteriálny
    • Chlamydia trachomatis
  • Prenos:
    • sexuálny kontakt – vaginálny, orálny, análny styk
    • prenos z matky na novorodenca počas pôrodu
  • Príznaky:
    •  často prebieha aj bezpríznakovo 
    •  muži:
      • výtok z penisu (vodnatý, mliečne biely, hnisavý)
      • pocit pálenia alebo svrbenia v okolí močovej trubice
      • bolesť a opuch semenníkov
      • zápal konečníka (v prípade análneho prenosu)
    •  ženy:
      • abnormálny vaginálny výtok (často s nezvyčajným zápachom)
      • bolesti v dolnej časti brucha alebo panvovej oblasti
      • krvácanie mimo menštruácie alebo po pohlavnom styku
      • bolesť počas pohlavného styku
      • zápal krčka maternice
    •  spoločné:
      • bolestivé močenie
      • infekcia konečníka, hrdla alebo očí a s tým spojená bolesť, výtok alebo zápal
  • Liečba:
    •  antibiotická liečba (Azitromycín, Doxycyklín)
    •  antibiotickú liečbu je potrebné užívať naďalej aj v prípade, že príznaky ustúpia skôr
  • Kontrola:
    • po liečbe sa často odporúča kontrolný test, aby sa zabezpečilo, že infekcia bola úspešne vyliečená, najmä ak pacientka plánuje otehotnieť alebo mala komplikácie

 

Nediagnostikované a neliečené chlamýdie môžu mať za následok až neplodnosť.

Syfilis

Syfilis je pohlavne prenosná choroba, ktorá prebieha v niekoľkých štádiách a môže mať veľmi závažné následky, ak sa nelieči. Spôsobuje ho baktéria Treponema pallidum, čo je špirálovitá baktéria, ktorá sa šíri kontaktom so sliznicou alebo pokožkou počas infekčných štádií ochorenia. Syfilis je známy svojím dlhým a zložitým priebehom, s možnými vážnymi následkami, ak sa infekcia nelieči. V minulom roku na Slovensku patril syfilis medzi najčastejšie pohlavné choroby.

  • Pôvodca: bakteriálny
    • Treponema pallidum
  • Prenos:
    •  sexuálny kontakt – vaginálny, análny, orálny
    •  môže sa preniesť z matky na plod pri pôrode
  • Príznaky:
    •  príznaky sú u mužov a žien veľmi podobné, líšia sa však podľa toho, v akom štádiu sa ochorenie nachádza
    •  pre syfilis sú typické 4 štádia priebehu ochorenia:
      1. Primárny syfilis
        • 3 – 4 týždne po infekcii
        • vyskytuje sa typický bezbolestný tvrdý vred v mieste vstupu infekcie do tela, ktorý je vysoko infekčný (na pohlavných orgánoch, konečníku alebo ústach)
        • po niekoľkých týždňoch vred zmizne, infekcia však v tele zostáva
      2. Sekundárny syfilis
        • niekoľko týždňov po zahojení vredu
        • kožná vyrážka bez svrbenia (dlane, chodidlá)
        • príznaky podobné chrípke (únava, horúčka, bolesti svalov a hrdla)
        • opuch lymfatických uzlín
        • vypadávanie vlasov
        • bolesti hlavy
        • strata hmotnosti
      3. Latentný syfilis
        • príznaky sekundárneho syfilisu odznejú, vírus však zostáva v tele
        • asymptomatická fáza môže pretrvávať aj celé roky
      4. Terciárny syfilis
        • môže sa objaviť niekoľko rokov až desaťročí po pôvodnej infekcii, ktorá nebola liečená
        • vážne poškodenie orgánov (srdce, mozog, cievy, nervy, oči)
        • môže viesť k demencii, slepote, paralýze, zlyhaniu srdca až smrti
  • Liečba:
    •  liečba syfilisu je pomerne jednoduchá, ak sa zachytí v ranom štádiu 
    •  antibiotická liečba (penicilín)
    •  v prípade precitlivenosti alebo alergie na penicilín sa využíva Doxycyklín alebo Azytromycín
    •  sexuálni partneri by mali absolvovať testy a v prípade potvrdenia nákazy aj liečbu
    •  vyhýbanie sa sexuálnej aktivite počas doby liečby až do momentu, keď lekár potvrdí, že je infekcia vyliečená
Liečba syfilisu je jednoduchá, ak je pohlavná choroba odhalená v ranom štádiu.

Kvapavka

Medzi najčastejšie sa vyskytujúce pohlavné choroby rozhodne patrí kvapavka. Ovplyvňuje predovšetkým sliznice močových ciest, pohlavných orgánov, konečníka a hrdla, no môže postihnúť aj oči. Kvapavka je veľmi nákazlivá a rozšírená infekcia, ktorá sa šíri najmä sexuálnym stykom, môže sa však preniesť aj z matky na dieťa pri pôrode. Pri neliečení spôsobuje neplodnosť, infekcie krvi či kĺbov.

  • Pôvodca: bakteriálny
    • Neisseria gonorrhoeae
  • Prenos:
    • sexuálny kontakt – vaginálny, orálny, análny styk
    • prenos z matky na novorodenca počas pôrodu
  • Príznaky:
    •  u mužov aj žien často prebieha bezpríznakovo, čo zvyšuje riziko komplikácii a ďalšieho šírenia 
    •  muži:
      • výtok z penisu (číry, biely, žltý, zelený, často s nepríjemným zápachom)
      • bolesť a opuch semenníkov
    •  ženy:
      • abnormálny vaginálny výtok (hustý, často žltý alebo zelený)
      • bolesti v dolnej časti brucha alebo panvy
      • krvácanie mimo menštruácie alebo po pohlavnom styku
      • bolesť počas pohlavného styku
    •  spoločné:
      • bolestivé močenie s pocitmi pálenia a rezania
      • infekcia konečníka po análnom styku
  • Komplikácie
    •  zápalové ochorenia panvy (v maternici, vajíčkovodoch, vaječníkoch, môže viesť až k neplodnosti)
    •  zápal nadsemenníkov (pri neliečení môže spôsobiť neplodnosť)
  • Liečba:
    •  Antibiotická liečba (Ceftriaxón, ktorý sa môže kombinovať s Azitromycínom alebo Doxycyklínom) – niektoré kmene sa stávajú rezistentnými, čo komplikuje liečbu
Niekedy majú pohlavné choroby príznaky, pri ktorých je ťažko určiť presnú diagnózu – vtedy prichádzajú na rad laboratórne testy.

HIV vírus

HIV (Human Immunodeficiency Virus) je vírus, ktorý napáda imunitný systém, konkrétne T-lymfocyty (CD4 bunky), ktoré sú kľúčové pre obranu tela proti infekciám. Ak sa HIV nelieči, môže viesť k stavu nazývanému AIDS (syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti), čo je posledné štádium HIV infekcie, pri ktorom imunitný systém stráca schopnosť bojovať proti iným infekciám a chorobám.

  • Pôvodca: vírusový
    • Human Immunodeficiency Virus
  • Prenos:
    •  vírus sa prenáša kontaktom s telenými tekutinami (krv, ejakulát, vaginálny sekrét, rektálna tekutina, materské mlieko)
    •  nechráneným pohlavným stykom
    •  zdieľanie ihiel a striekačiek, najmä pri drogovej závislosti
    •  je možný aj prenos z matky na dieťa počas tehotenstva, pôrodu a dojčenia
    •  infikovanou krvou transfúziou (v dnešnej dobe je táto možnosť veľmi zriedkavá)
    •  HIV vírus sa neprenáša slzami, dotykom, slinami či zdieľaním osobných vecí
  • Príznaky:
    •  HIV vírus napáda a oslabuje imunitný systém tým, že ničí CD4 bunky (pomocné T-lymfocyty), čo oslabuje obranu organizmu proti infekciám a chorobám
    •  v počiatočných štádiách bývajú príznaky veľmi mierne a nešpecifické
    •  príznaky sa líšia podľa fázy ochorenia:
      • Akútna HIV infekcia – niekoľko týždňov po infikovaní, príznaky môžu pretrvávať aj niekoľko týždňov
        • Horúčka
        • Únava
        • Opuch lymfatických uzlín
        • Bolesti svalov a kĺbov
        • Bolesti hrdla
        • Vyrážka
        • Nevoľnosť, vracanie, hnačka
      • Latentná fáza – chronická HIV infekcia
        • Táto fáza je asymptomatická a môže trvať aj celé roky
        • Vírus zostáva v organizme a oslabuje imunitný systém
      • Pokročilá HIV infekcia – AIDS
        • ťažká únava
        • rýchly úbytok hmotnosti
        • nočné potenie
        • pretrvávajúce opuchy lymfatických uzlín
        • ťažké infekcie a ochorenia, ktoré zdravý imunitný systém dokáže kontrolovať (napr. pneumónia, tuberkulóza)
        • oslabená imunita môže viesť aj k nádorovým ochoreniam
        • u žien sa často vyskytujú aj gynekologické problémy
  • Liečba:
    •  HIV nie je možné úplne vyliečiť, ochorenie však môže byť kontrolované pomocou antiretrovírusovej terapie (ART), ktorá:
      • znižuje vírusovú záťaž na veľmi nízku úroveň
      • umožňuje imunitnému systému sa obnoviť a bojovať proti infekciám a chorobám
      • znižuje riziko prenosu vírusu na ostatných
    •  ATR sa skladá z kombinácie liekov, ktoré pacient užíva denne do konca života

 pri pravidelnej liečbe dnes ľudia s HIV dokážu prežiť dlhý a zdravý život so zníženým rizikom vzniku AIDS

HIV vírus patrí medzi najznámejšie pohlavné choroby, ktoré v minulosti zažili enormné rozšírenie.

HPV vírus

HPV vírus (ľudský papilomavírus) je jedným z najbežnejších sexuálne prenosných vírusov, ktorý môže postihovať kožu a sliznice. Existuje viac ako 100 typov HPV, pričom niektoré sú zodpovedné za vývoj bradavíc a iné môžu viesť k závažnejším ochoreniam, ako je rakovina krčka maternice, penisu, konečníka či hrdla.

  • Pôvodca: vírusový
    •  ľudské papilomavírusy
      • nízkorizikové – spôsobujú genitálne bradavice
      • vysokorizikové – spájané s rakovinou
  • Prenos:
    •  sexuálny styk (vaginálny, análny, orálny)
    •  kontakt kože na kožu v intímnych oblastiach
    •  kontakt s infikovanými predmetmi, napríklad uterákmi či oblečením
  • Príznaky:
    •  muži:
      • väčšinou bez príznakov
      • môžu sa objaviť genitálne bradavice na penise, miešku, stehnách a okolí konečníka
      • vysokorizikové HPV spôsobujú rakovinu penisu, konečníka a hrdla
    •  ženy:
      • genitálne bradavice v genitálnej a análnej oblasti
      • pri vysokorizikových HPV vzniká rakovina krčka maternice
  • Liečba:
    •  proti HPV neexistuje špecifická liečba, liečia sa iba prejavy
    •  genitálne bradavice – krémy, gély, lieky, prípadne chirurgické metódy
    •  prevencia rakoviny – pravidelné gynekologické prehliadky vrátane cytologických testov
  • Prevencia:
    •  proti HPV existuje veľmi účinná a v dnešnej dobe dostupná vakcína, ktorá je určená pre obe pohlavia a odporúča sa podať ju ešte v detstve
Proti HPV vírusu dnes existuje účinná vakcína, ktorú prepláca viacero zdravotných poisťovní.

Trichomoniáza

Trichomoniáza patrí medzi najčastejšie pohlavné choroby s parazitárnym pôvodom. Postihuje najmä ženy, môže sa však vyskytnúť aj u mužov. Veľmi často prebieha ochorenie bez akýchkoľvek príznakov, čo prispieva nielen k nevedomému šíreniu, ale aj rozvoju rôznych komplikácií.

  • Pôvodca: parazitárny
    • Trichomonas vaginalis (jednobunkový prvok)
  • Prenos:
    • sexuálny kontakt – vaginálny
    •  veľmi zriedka môže dôjsť k prenosu aj pri zdieľaní hygienických pomôcok (uterák, hubka...)
  • Príznaky:
    •  často prebieha bezpríznakovo, infekcia a však šíri aj keď príznaky absentujú 
    •  muži:
      • výtok z penisu (číry, biely)
      • podráždenie, bolesť močovej trubice
      • bolesť pri ejakulácii
    •  ženy:
      • silný páchnuci vaginálny výtok (zelenkavý, žltý, často s rybím zápachom)
      • svrbenie a podráždenie v oblasti pošvy
      • začervenanie a opuch vulvy alebo vagíny
      • bolesť počas pohlavného styku, krvácanie po styku
    •  spoločné:
      • podráždene, pálenie pri močení
  • Komplikácie
    •  pri neliečení zvyšuje riziko nákazy ďalšími pohlavne prenosnými ochoreniami
    •  môže viesť ku komplikáciám počas tehotenstva
  • Liečba:
    •  antiprotozoálne lieky (Metronidazol alebo Tinidazol)
    •  je dôležité, aby liečbu podstúpili obaja partneri
    •  vyhýbanie sa sexuálnej aktivite počas doby liečby
Trichomoniáza patrí medzi najčastejšie pohlavné choroby, jej liečba je však pomerne jednoduchá.

Mykoplazmové infekcie

Myklopazmové infekcie spôsobujú baktérie rodu Mycoplasma, ktoré postihujú najmä močové a pohlavné cesty. Infekcie môžu byť asymptomatické alebo môžu spôsobovať rôzne zápaly a zdravotné problémy, vrátane uretritídy (zápal močových ciest), cervicitídy (zápal krčka maternice) a zápalových ochorení panvy.

  • Pôvodca: bakteriálny
    • Mycoplasma genitalium
    • Mycoplasma hominis
  • Prenos:
    • sexuálny kontakt – vaginálny, análny, orálny
  • Príznaky:
    •  často sú infekcie asymptomatické 
    •  muži
      • výtok z močovej trubice (číry, biely)
      • bolesť a podráždenie genitálií
      • zápal močovej trubice
    •  ženy
      • abnormálny vaginálny výtok (biely, žltý, zelenkavý)
      • bolesti v dolnej časti brucha a panvy
      • bolesť počas pohlavného styku
      • zápal krčka maternice
    •  spoločné
      • bolestivé močenie s pocitmi pálenia
  • Komplikácie:
    •  u žien môže postúpiť do zápalových ochorení panvy (maternica, vajíčkovody, vaječníky), čo môže viesť až k neplodnosti
  • Liečba:
    •  antibiotická liečba (Azitromycín, Doxycyklín, Moxifloxacín, Levofloxacín)
    •  liečba závisí od toho, ktorý druh myklopazmy je prítomný a prípadných komplikácií
    •  mykoplazmy sú odolné voči penicilínom, pretože nemajú bunkovú stenu
    •  liečbu by mali podstúpiť obaja partneri
    •  vyhýbanie sa sexuálnej aktivite počas doby liečby
Mykoplazmy patria medzi pohlavné choroby, príznaky ktorých nedokáže potlačiť penicilín.

Ureaplazmové infekcie

Túto pohlavnú chorobu spôsobujú baktérie z rodu Ureaplasma, ktoré sa v ľudskom tele bežne vyskytujú ako súčasť mikroflóry močovej a pohlavnej sústavy. V niektorých prípadoch môže spôsobovať zápaly a infekcie močových a pohlavných ciest. Infekcia ureaplazmou je pohlavne prenosná, no nemusí vždy spôsobovať príznaky, preto sa často diagnostikuje až po dlhšom čase alebo v súvislosti s komplikáciami, ako sú zápaly či problémy s plodnosťou.

  • Pôvodca: bakteriálny
    • Ureaplasma urealyticum
    • Ureaplasma parvum
  • Prenos:
    • sexuálny kontakt – vaginálny, análny, orálny
    •  baktérie sa vyskytujú u mnohých zdravých jedincov, infekciu spôsobujú pri zmene mikroflóry alebo oslabení imunity
  • Príznaky:
    •  baktérie pretrvávajú u mužov aj žien často bez toho, aby spôsobili ťažkosti 
    •  muži:
      • výtok z močovej trubice (číry, biely)
      • bolesť v oblasti semenníkov a slabín
      • podráždenie a bolesť, až zápal močovej trubice
    •  ženy:
      • vaginálny výtok (biely, môže sa vyskytnúť nepríjemný zápach)
      • bolesti v dolnej časti brucha a panvy
      • bolesť počas pohlavného styku
      • zápal krčka maternice
    •  spoločné
      • bolestivé močenie s pocitmi pálenia
  • Komplikácie:
    •  u žien môže postúpiť do zápalových ochorení panvy (maternica, vajíčkovody, vaječníky)
    •  môže spôsobiť problémy s plodnosťou
    •  infekcia ureaplazmami zvyšuje aj riziko potratu a predčasného pôrodu
  • Liečba:
    •  antibiotická liečba (Azitromycín, Doxycyklín, Moxifloxacín, Levofloxacín)
    •  voľba antibiotík závisí na závažnosti infekcie a jej rezistencie na určité typy antibiotík
    •  liečbu podstupujú obaja partneri
    •  vyhýbanie sa sexuálnej aktivite počas doby liečby
Neliečené ureaplazmové infekcie môžu spôsobiť problémy s plodnosťou, potrat či vyvolať predčasný pôrod.

Mäkký vred

Mäkký vred, tiež známy ako ulcus molle alebo chancroid, je pohlavne prenosná infekcia spôsobená baktériou Haemophilus ducreyi. Táto infekcia spôsobuje bolestivé vredy na genitáliách a v okolitých oblastiach, ktoré sú výrazne mäkké na dotyk (na rozdiel od tvrdého vredu pri syfilise). Mäkký vred je zriedkavejší v porovnaní s inými pohlavne prenosnými chorobami, ale stále je prítomný najmä v niektorých častiach sveta, ako sú tropické oblasti.

  • Pôvodca: bakteriálny
    • Haemophilus ducreyi
  • Prenos:
    •  priamy kontakt s infikovanou kožou alebo sliznicami počas sexuálneho styku
  • Príznaky:
    •  príznaky sa vyskytnú po 4 až 10 dňoch od prenosu infekcie 
    •  muži:
      • bolestivé vredy na genitáliách (najčastejšie na žaludi a predkožke), ktoré majú nepravidelný tvar, sú mäkké na dotyk a pri kontakte môžu krvácať – vredy sa môžu spájať a tvoriť otvorené rany
      • opuch lymfatických uzlín v oblasti slabín
    •  ženy
      • bolestivé vredy na vulve alebo v oblasti vagíny, okolo konečníka a na stehnách
      • bolestivé a opuchnuté lymfatické uzliny v slabinách, ktoré môžu napučať a vytvárať abscesy bolestivé na dotyk.
  • Komplikácie
    •  v neliečených prípadoch môže dôjsť k závažnejším infekciám a tvorbe jaziev
  • Liečba:
    •  antibiotická liečba (Azitromycín, Ceftriaxón, Ciprofloxacín, Erytromycín)
    •  ošetrenie vredov antiseptickými roztokmi
    •  ak sú lymfatické uzliny veľmi opuchnuté alebo hnisajúce, môže byť potrebné chirurgicky ich odvodniť
    •  vyhýbanie sa sexuálnej aktivite počas doby liečby
Mäkký vred je potrebné začať liečiť čo najskôr, aby neprerástol do otvorených rán.

Genitálny herpes

Genitálny herpes je bežná pohlavná choroba spôsobená vírusom herpes simplex (HSV). Je charakterizovaný bolestivými pľuzgiermi a vredmi v oblasti genitálií a análneho otvoru. Je vysoko nákazlivý a môže sa šíriť aj bez prítomnosti viditeľných príznakov. Genitálny herpes je chronické ochorenie, pretože po prvej infekcii zostáva vírus v tele v neaktívnej forme a môže sa reaktivovať.

  • Pôvodca: vírusový
    • Herpes simplex virus I (HSV-1) – častejšie sa vyskytuje na ústach, môže sa však vyskytnúť aj v genitálnej oblasti
    • Herpes simplex virus II (HSV-2) – primárne v genitálnej oblasti
  • Prenos:
    •  sexuálny kontakt – vaginálny, análny, orálny
    •  kontakt s kožou, sliznicami, pľuzgiermi alebo vredmi
    •  asymptomatický prenos – nákaza môže prebehnúť aj vtedy, keď hostiteľ vírusu nemá viditeľné príznaky
    •  k prenosu môže dôjsť aj z matky na dieťa pri prirodzenom pôrode počas prechodu pôrodnými cestami
    •  vírus sa môže preniesť aj cez sliny a iné telesné tekutiny, mimo tela však prežije krátko, odporúča sa však nezdieľať predmety osobnej hygieny, nepiť z jednej fľaše či nezdieľať príbor s infikovanou osobou
  • Príznaky:
    •  muži:
      • bolestivé pľuzgiere alebo vredy na penise, miešku, v okolí análneho otvoru, na stehnách alebo zadku
      • bolestivé močenie (najmä ak sú vredy blízko močovej trubice)
    •  ženy:
      • bolestivé pľuzgiere alebo vredy na vulve, v okolí vagíny, análneho otvoru, stehnách alebo zadku
      • bolestivé močenie a výtok, ak sa infekcia rozšíri do vagíny alebo močovej trubice
    •  spoločné
      • svrbenie a pálenie v genitálnej oblasti, najmä pred výskytom pľuzgierov
      • opuch lymfatických uzlín, najmä v slabinách
      • príznaky podobné chrípke – horúčka, bolesť svalov, únava (najmä pri prvej infekcii)
  • Komplikácie
    • pľuzgiere sa môžu pretrhnúť a premeniť sa na bolestivé vredy, ktoré sa hoja aj niekoľko týždňov
    • genitálny herpes nie je možné úplne vyliečiť, vírus zostáva v tele a opakovane sa reaktivuje
  • Liečba:
    •  antivirotická liečba (Acyklovir, Valacyklovir, Famcyklovir)
    •  zmiernenie príznakov – teplé obklady, analgetiká, nosenie voľnejšieho oblečenia
    •  vyhýbanie sa sexuálnej aktivite počas doby liečby
Herpes sa môže prejaviť v okolí úst aj genitálnej oblasti, pričom zostáva v tele a opakovane sa reaktivuje.

Cytomegalovírus

Cytomegalovírus je bežný vírus patriaci do skupiny herpetických vírusov (rovnako ako vírus herpes simplex), ktorý môže infikovať ľudí v akomkoľvek veku. Väčšina ľudí je infikovaná bez toho, aby si to uvedomovali, pretože infekcia často prebieha bez príznakov. Avšak u ľudí s oslabeným imunitným systémom a u tehotných žien môže spôsobiť vážne komplikácie.

  • Pôvodca: vírusový
    •  Cytomegalovirus
    •  príbuzný vírusom, ktoré spôsobujú opary, pásový opar, ovčie kiahne
  • Prenos:
    •  priamy kontakt s telesnými tekutinami infikovaného – sliny, moč, krv, ejakulát, vaginálny sekrét, materské mlieko
    •  aj keď je sexuálny kontakt veľmi častým spôsobom prenosu tejto infekcie, k prenosu dochádza často aj v bežnom domácom prostredí alebo napríklad v materských školách
    •  k prenosu môže dôjsť aj z matky na dieťa – pred narodením cez placentu (vrodený cytomegalovírus), počas pôrodu alebo cez materské mlieko
    •  menej častý je prenos cez infikované povrchy a predmety, nie je to však vylúčená forma prenosu
  • Príznaky:
    •  väčšina infikovaných nemá žiadne viditeľné príznaky, najmä ak majú silný imunitný systém
    •  ak sa príznaky vyskytnú, sú vo väčšine podobné chrípke
      • únava
      • horúčka
      • bolesť svalov
      • bolesť hrdla
      • opuch lymfatických uzlín
    •  závažnejšie príznaky sa vyskytujú u pacientov s oslabeným imunitným systémom (pacienti po transplantácii, HIV pozitívni)
      • zápal pľúc
      • zápal pečene
      • zápal mozgu
      • problémy so zrakom
  • Komplikácie:
    •   raz infikovaný človek zostáva celoživotným nositeľom vírusu, pričom vírus zostáva v tele v neaktívnom stave
    •  ak dôjde k prenosu vírusu z matky na dieťa počas tehotenstva, vrodený cytomegalovírus môže spôsobiť u novorodenca stratu sluchu, vývojové oneskorenia, problémy so zrakom či mikrocefáliu
  • Liečba:
    •  u zdravých ľudí so silným imunitným systémom liečba nie je potrebná, infekcia zvyčajne ustúpi sama a prebieha bez príznakov 
    •  pri symptomatickom priebehu a odporúča odpočinok, hydratácia a lieky na miernenie príznakov (napríklad proti horúčke)
    • antivirotická liečba sa využíva najmú v prípadoch pacientov s oslabenou imunitou (Ganciklovir, Valganciklovir, Foscarnet)
Cytomegalovírus môže prejsť z matky na dieťa cez placentu, dieťa sa tak rodí s vrodenou formou vírusu, ktorá môže spôsobiť závažné ťažkosti.

Hepatitída typu B

Hepatitída B je zápalové ochorenie pečene spôsobené vírusom hepatitídy B (HBV). Môže mať akútnu alebo chronickú formu. Akútna hepatitída B je krátkodobá, zatiaľ čo chronická môže trvať celý život a viesť k vážnym komplikáciám.

  • Pôvodca: vírusový
    • vírus hepatitídy B (HBV)
  • Prenos:
    •  krvou a telesnými tekutinami (sliny, ejakulát, vaginálne sekréty)
    •  nechráneným sexuálnym kontaktom
    •  zdieľanie ihiel (pri drogových závislostiach)
    •  nesterilnými zdravotníckymi pomôckami
    •  k prenosu môže dôjsť aj z matky na dieťa počas pôrodu
  • Príznaky:
    •  vírus napáda pečeň a spôsobuje jej zápal, ktorý môže postupne poškodiť tkanivo pečene a znížiť jej funkciu
    •  príznaky sú rovnaké u mužov aj žien:
      • únava
      • horúčka
      • nevoľnosť, vracanie
      • žltnutie kože a očných bielok
      • tmavý moč
      • bolesť brucha a kĺbov
    •  infekcia často prebieha asymtomaticky u dospelých aj detí
  • Liečba:
    • odporúča sa vyhýbanie sa sexuálnej aktivite počas doby liečby 
    • liečba sa líši podľa toho, o akú formu hepatitídy typu B ide:
      • akútna forma
        • zameranie na zmiernenie symptómov
      • chronická forma
        • podávajú sa antivirotiká (Tenofovir, Entecavir), ktoré môžu spomaliť poškodenie pečene
        • úplné vyliečenie je zriedkavé
  • Prevencia:
    •  proti hepatitíde typu B existuje vakcína, ktorá je veľmi účinná a odporúča sa ju podať už novorodencom, rizikovým skupinám a tiež zdravotníckym pracovníkom
Proti hepatitíde typu B existuje účinné očkovanie, ktoré je možné podať už novorodencom.

Hepatitída typu C

Hepatitída typu C je taktiež zápalové ochorenie pečene, spôsobuje ho vírus hepatitídy C (HCV). U väčšiny ľudí s hepatitídou C sa vyvinie chronická infekcia, ktorá môže viesť k vážnym komplikáciám, ak nie je liečená.

  • Pôvodca: vírusový
    • vírus hepatitídy C (HCV)
  • Prenos:
    •  predovšetkým krvou (zdieľanie ihiel medzi užívateľmi drog, transfúziou infikovanej krvi, prostredníctvom nesterilných zdravotníckych nástrojov)
    •  pohlavný prenos pri sexuálnom styku je menej častý, no je možný, najmä v prípadoch oslabenia imunity
  • Príznaky:
    •  väčšina ľudí nemá po mnoho rokov od prenosu infekcie žiadne príznaky, kým ochorenie nepostúpi do neskorších štádií, ako je napríklad cirhóza
    •  príznaky sú rovnaké u mužov aj žien:
      • chronická únava
      • bolesti kĺbov
      • nevoľnosť, vracanie
      • žltnutie kože a očných bielok (menej časté)
      • bolesti v pravej časti brucha
  • Liečba:
    •  liečba sa líši podľa toho, o akú formu hepatitídy typu C ide:
      • akútna forma
        • ak sa zachytí skoro, liečba môže zabrániť prechodu do chronického štádia
        • nasadzujú sa antivirotiká
        • podporná liečba je zameraná na zmiernenie symptómov
        • sledujú sa pečeňové funkcie
      • chronická forma
        • podávajú sa antivirotiká (DAA – Direct-Acting Antivirals), ktoré môžu vírus úplne odstrániť z tela – úspešnosť viac ako 90 %
V akútnej fáze hepatitídy typu C je dôležité sledovať pečeňové funkcie.

Kandidóza

Kandidóza je infekcia spôsobená kvasinkami rodu Candida, pričom najčastejším pôvodcom je druh Candida albicansale. Tieto kvasinky sa prirodzene vyskytujú na koži, v ústach, črevách a vagíne, ale za určitých podmienok sa môžu premnožiť a spôsobiť infekciu.

  • Pôvodca: mykotický – kvasinky
    • Candida albicansale
    • Candida glabrata
    • Candida tropicalis
  • Prenos:
    •  kandidóza nie je typicky považovaná za pohlavne prenosné ochorenie, hoci môže byť prenesená medzi partnermi počas pohlavného styku
    •  kvasinky sú prirodzenou súčasťou mikroflóry tela, keď sa však naruší rovnováha (v dôsledku antibiotík, oslabenia imunitného systému, hormonálnych zmien alebo cukrovky), môžu sa premnožiť a spôsobiť infekciu
    •  kandidóza sa môže prenášať aj cez kontakt s infikovanou pokožkou alebo prostredníctvom kontaminovaných predmetov, najmä ak ide o vlhké prostredie
  • Príznaky:
    •  ženy (vaginálna kandidóza):
      • silný, biely výtok z vagíny, ktorý môže mať tvarohovú konzistenciu
      • svrbenie a podráždenie v okolí vagíny
      • pálenie pri močení alebo pohlavnom styku
      • sčervenanie a opuch vonkajších genitálií
    •  muži (penilná kandidóza – zápal žaluďa):
      • u mužov je menej častá, no môže sa vyskytnúť po kontakte s infikovanou partnerkou
      • sčervenanie a podráždenie na žaludi penisu
      • bolestivosť alebo svrbenie na penise
      • biele škvrny na koži alebo pod predkožkou
      • výtok podobný tvarohu pod predkožkou
    • ústna kandidóza:
      • biele povlaky na jazyku, v ústach alebo hrdle, bolestivé ústa
    • kožná kandidóza:
      • vyskytuje sa v záhyboch kože, kde je teplo a vlhko (pod prsiami, v podpazuší, slabinách)
  • Liečba:
    •  odporúča sa vyhýbanie sa sexuálnej aktivite počas doby liečby 
    •  antimykotická liečba
      • lokálna – krémy, gély, masti, čapíky (Klotrimazol, Miconazol)
      • perorálna (Flukonazol)
    •  dôležité je aj dodržiavanie správnej hygieny, udržiavanie suchých oblastí tela, nosenie priedušnej bavlnenej bielizne či vyhýbanie sa dráždivej kozmetike
Kandidóza nepatrí medzi typické pohlavné choroby, môže sa však prenášať aj pohlavným stykom.

Voš lonová

Voš lonová, ľudovo nazývaná filcka, je malý parazitický hmyz, ktorý sa usadzuje v ochlpení v oblasti genitálií. Na rozdiel od vší, ktoré sa nachádzajú na hlave, tieto parazity žijú najmä v ochlpení v lonovej oblasti, ale môžu sa nachádzať aj v iných častiach tela, kde je hrubšie ochlpenie, ako napríklad podpazušie, obočie alebo fúzy. Tieto vši sú špecifické pre ľudí a neprežijú dlho mimo ľudského tela.

  • Pôvodca: parazitický
    •  Voš lonová (Pthirus pubis)
  • Prenos:
    •  priamym kontaktom počas pohlavného styku
    •  nepriamym kontaktom cez zdieľané veci (posteľná bielizeň, uteráky...) – tento spôsob je menej častý, nakoľko voš lonová prežije mimo ľudského tela veľmi krátko
  • Príznaky:
    •  svrbenie v lonovej oblasti
    •  viditeľné vši a vajíčka (hnidy) prichytené na ochlpení
    •  zapálené škvrny alebo vyrážky na miestach, kde voš pohryzie pokožku
    •  tmavé škvrny na spodnej bielizni (výkaly vší)
  • Liečba:
    •  antiparazitické liečivá – lokálne prípravky, krémy, šampóny, masti obsahujúce insekticídy
    •  pranie bielizne a posteľnej bielizne pri vysokých teplotách
    •  holenie ochlpenia pomôže s manažmentom liečby, vši však úplne neodstráni
Voš lonová patrí medzi pohlavné choroby s parazitárnym pôvodom.

Štatistika sexuálne prenosných pohlavných chorôb na Slovensku

Pohlavne prenosné choroby majú na Slovensku dlhodobý výskyt, pričom viaceré z nich sú pravidelne monitorované. Ide najmä o závažnejšie ochorenia, ktorých šírenie by mohlo závažne ohroziť verejné zdravie.

Podľa štatistík z roku 2019 patrili medzi najrozšírenejšie pohlavné choroby syfilis a kvapavka. Pri syfilise bolo evidovaných 274 prípadov najmä u mladších pacientov do 34 rokov. Vyskytoval sa najmä v Nitrianskom a Košickom kraji. Pri kvapavke bolo nahlásených 370 prípadov, kedy medziročne stúpol výskyt o 27,6 %. Kvapavka sa najčastejšie vyskytovala v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Z iných pohlavne prenosných ochorení bolo evidovaných 1 043 prípadov, pričom kvapavka a syfilis patrili medzi najčastejšie pohlavné choroby u mužov, v celkovom meradle sa však ochorenia vyskytovali častejšie u žien.

Na Slovensku je od roku 1985 monitorovaný aj výskyt HIV vírusu. V roku 2022 pribudlo 103 nových prípadov, 80 u občanov Slovenska, 23 u cudzincov. Väčšina nakazených boli muži a 9-krát bola zaznamenaná aj terminálna fáza HIV infekcie, teda AIDS. V porovnaní s rokom 2021 išlo o pokles prípadov.