O nás

Histamínová intolerancia: Čo to je, ako ju odhaliť a účinne poraziť

16.09.2024

Histamínová intolerancia (HIT) sa stáva čoraz častejšie spomínanou témou, no napriek tomu zostáva pre mnohých záhadou. Tento stav, ktorý spôsobuje rôznorodé a často nejasné symptómy ako bolesti hlavy, tráviace ťažkosti, vyrážky či nevoľnosť, je výsledkom narušenej schopnosti tela spracovávať histamín. V tomto blogu vám priblížime, čo je histamínová intolerancia, príznaky, ktoré spôsobuje, a ako ju možno zvládnuť úpravou jedálnička a životného štýlu.

Histamín – čo je histamín a ako v našom tele funguje

Histamín je organická zlúčenina, ktorá patrí medzi biogénne amíny a zohráva kľúčovú úlohu v mnohých procesoch v tele. Je to chemický mediátor, ktorý sa podieľa na rôznych fyziologických a imunitných reakciách, ako zápal, alergické reakcie, regulácia žalúdočnej kyseliny a kontrola priepustnosti ciev.

Ako histamín funguje v našom tele?

  • Imunitná odpoveď
    sa nachádza hlavne v bunkách imunitného systému nazývaných mastocyty a bazofily. Keď telo príde do kontaktu s alergénom (napríklad peľom, prachom alebo potravinou), histamín sa uvoľní z týchto buniek. Spôsobuje rozšírenie krvných ciev a zvýšenie ich priepustnosti, čo umožňuje bielym krvinkám rýchlejšie sa dostať k miestu zápalu a bojovať proti „nepriateľovi“. Kvôli tejto poruche spôsobuje histamínová intolerancia kožné prejavy ako svrbenie, sčervenanie kože, opuchy, zriedkavá však nie je ani nádcha v dôsledku podráždenia sliznice.
  • Regulácia tráviaceho systému
    Histamín hrá dôležitú úlohu aj v tráviacom systéme, kde stimuluje sekréciu žalúdočnej kyseliny, čo je nevyhnutné pre trávenie potravy. Histamín v žalúdku zabezpečuje, aby sa kyselina vylučovala v správnom množstve na trávenie bielkovín a ochranu pred patogénmi.
  • Fungovanie nervového systému
    Histamín funguje aj ako neurotransmitér v mozgu, kde ovplyvňuje bdelosť, reguláciu cyklu spánku a bdenia, ale napríklad aj náladu. Preto môže byť histamín zodpovedný za pocity únavy, nespavosť alebo podráždenie, ak sa jeho hladina v tele nevyrovnáva správne.
  • Alergické reakcie
    Histamín je najznámejší svojou úlohou pri alergických reakciách. Po vystavení alergénu sa histamín uvoľňuje vo veľkých množstvách a spôsobuje zápalové reakcie – svrbenie, nádchu, dýchacie ťažkosti alebo opuchy. Preto sa často používajú antihistaminiká, ktoré blokujú účinky histamínu a zmierňujú alergické príznaky (preto často býva táto diagnóza označovaná ako histamínová alergia).

Histamín je teda nevyhnutnou látkou v našom tele, no jeho nadmerné množstvo alebo nesprávne odbúravanie môže viesť k zdravotným problémom, vrátane histamínovej intolerancie, o ktorej si v tomto blogu povieme viac.

Hodnoty histamínu v krvi

Hodnota histamínu v krvi odráža množstvo tejto látky v obehu a môže indikovať rôzne zdravotné stavy. Histamín je prirodzene prítomný v tele a uvoľňuje sa z buniek ako súčasť imunitných reakcií, pri neštandardných hodnotách však zažívame rôzne zdravotné ťažkosti.

Na presnú diagnostiku je dôležité merať nielen hladinu histamínu v krvi, ale aj aktivitu enzýmov, ako je diamínoxidáza (DAO), ktorá je zodpovedná za jeho odbúravanie. Hodnoty sa uvádzajú v nanogramoch na mililiter.

znížená hodnota pod 0,3 ng/ml
bežná hodnota 0,3 až 1,0 ng/ml
zvýšená hodnota nad 1,0 ng/ml

Bežné hodnoty histamínu v krvi

U zdravých ľudí sa normálne hladiny histamínu v krvi pohybujú medzi 0,3 až 1,0 ng/ml. Človek s touto hodnotou histamínu nepociťuje zdravotné ťažkosti, ktoré by indikovali problémy.

Znížené hodnoty histamínu v krvi

Znížené hladiny histamínu sú zriedkavé, keďže telo vždy produkuje určitú hladinu histamínu na reguláciu rôznych funkcií. V prípade veľmi nízkych hodnôt môže byť dôvodom znížená aktivita mastocytov alebo problémy s imunitným systémom, takéto situácie sú však menej bežné a zvyčajne nepredstavujú závažný klinický problém.

Zvýšené hodnoty histamínu v krvi

Zvýšené hladiny histamínu nad 1,0 ng/ml môžu naznačovať prítomnosť rôznych neželaných stavov. Môže ísť o nasledovné diagnózy:

  • Histamínová intolerancia – ak telo nedokáže správne odbúravať histamín (kvôli nedostatku enzýmu DAO), môže sa hromadiť v krvi
  • Alergické reakcie – pri kontakte s alergénom telo uvoľňuje veľké množstvo histamínu, čo môže zvýšiť jeho hladiny v krvi (diagnóza je často chybne označovaná ako histamínová alergia)
  • Zápalové a infekčné stavy – niektoré zápaly alebo infekcie môžu viesť k zvýšenej produkcii histamínu
  • Mastocytóza – toto zriedkavé ochorenie zahŕňa nadmernú produkciu mastocytov, ktoré uvoľňujú veľké množstvo histamínu

Čo je histamínová intolerancia?

Histamínová intolerancia (HIT) je stav, pri ktorom telo nedokáže efektívne odbúravať histamín, čo vedie k jeho nadmernému hromadeniu v organizme. Histamín je prirodzene prítomný v rôznych častiach tela a zohráva dôležitú úlohu v imunitných reakciách, tráviacom systéme a v regulácii nervových procesov. Normálne sa histamín rozkladá enzýmami, najmä diamínoxidázou (DAO). Pri histamínovej intolerancii je však tento proces narušený, najmä v dôsledku zníženej aktivity DAO.

Keď sa histamín hromadí v tele, môže vyvolať rôzne nežiaduce reakcie, ktoré pripomínajú alergické prejavy, aj keď nejde o skutočnú alergiu (často je táto diagnóza mylne nazývaná histamínová alergia). Typicky spôsobuje histamínová intolerancia kožné prejavy (vyrážky, fľaky), tráviace problémy, bolesti hlavy či dýchacie ťažkosti.

Príznaky histamínovej intolerancie: Ako ju rozpoznať?

Ešte pred tým, ako je diagnostikovaná histamínová intolerancia, príznaky často odkazujú na in ochorenia. Môžu byť veľmi rôznorodé a často pripomínajú alergické reakcie, čo môže sťažiť celkový proces diagnostiky. Nezriedka vyvolá histamínová intolerancia prejavy, ktoré sa môžu objaviť v rôznych systémoch tela.

Histamínová intolerancia – prejavy:

  1. Kožné prejavy
    • vyrážky a začervenanie pokožky
    • svrbenie kože, najmä na tvári, krku alebo hrudníku
    • červené fľaky alebo žihľavka
    • opuchy tváre, pier alebo iných častí tela
  2. Tráviace problémy
    • nadúvanie
    • hnačka alebo zápcha
    • bolesť brucha a kŕče
    • nevoľnosť a niekedy aj vracanie
  3. Dýchacie problémy
    • upchatý nos alebo nádcha
    • kýchanie a svrbenie nosa
    • dýchavičnosť alebo pocit tlaku na hrudníku
  4. Kardiovaskulárne symptómy
    • zrýchlený tep (tachykardia)
    • pokles krvného tlaku, ktorý môže viesť k závratom alebo mdlobám
    • bolesti hlavy, často migrenózne
  5. Neurologické príznaky
    • únava a vyčerpanosť
    • podráždenosť a zmeny nálady
    • poruchy spánku a nespavosť
  6. Očné a sliznicové problémy
    • svrbenie a začervenanie očí
    • slzenie očí
    • opuchnuté očné viečka
  7. Špecifické príznaky histamínovej intolerancie
    • vyrážka: Ak vyvolá histamínová intolerancia vyrážky, ide o typický prejav. Prejavujú sa v podobe červených škvŕn alebo svrbivých vyrážok, ktoré sa môžu zhoršovať po konzumácii potravín bohatých na histamín.
    • červené fľaky na koži: Patria medzi typické prejavy, ktoré potvrdzujú, že finálna diagnóza bude histamínová intolerancia – tvár, krk, ramená či horná časť chrbta zvyknú byť posiate väčšími i menšími fľakmi v rôznych odtieňoch červenej farby. Ak vyvoláva červené fľaky histamínová intolerancia, koža je podráždená a postupne môže prejsť až k zápalu.

Príznaky sa často objavujú po konzumácii potravín s vysokým obsahom histamínu (napr. fermentované syry, víno, údeniny), ale môžu sa objaviť aj po konzumácii niektorých druhov ovocia, morských plodov či alkoholických nápojov. Závažnosť symptómov závisí od množstva skonzumovaného histamínu a od schopnosti tela ho odbúravať. U rôznych ľudí môže navyše táto diagnóza vyvolávať rôzne príznaky v rôznych stupňoch závažnosti – zatiaľ čo  u niektorých postihne histamínová intolerancia tvár, pričom spôsobí rôzne vyrážky alebo fľaky, u iných sa môže prejaviť viac v tráviacom trakte.

Histamínová intolerancia u detí: Špecifiká a diagnóza

Histamínová intolerancia u detí je menej častá ako u dospelých, ale môže spôsobovať rôzne zdravotné problémy, najmä ak nie je správne diagnostikovaná. Aj napriek zriedkavejšiemu výskytu prináša u detí histamínová intolerancia prejavy, ktoré sú podobné tým u dospelých. Majú však určité špecifiká.

  1. Rôznorodé a nejasné príznaky
    U detí má histamínová intolerancia prejavy, ktoré sú menej výrazné a často môžu byť pripisované iným problémom, ako sú potravinové alergie alebo intolerancia na laktózu či lepok. Tieto príznaky zahŕňajú:
    • kožné reakcie – svrbivé vyrážky, červené fľaky na koži, žihľavka (často zasiahne histamínová intolerancia tvár, krk a hornú časť trupu)
    • tráviace problémy – nadúvanie, hnačka, bolesť brucha a kŕče
    • dýchacie ťažkosti – kýchanie, upchatý nos, astmatické príznaky
    • náladovosť – zmeny nálad, podráždenosť, únava, poruchy spánku
  2. Zväčšená náchylnosť na potravinové reakcie
    Ak sa u detí vyskytne histamínová intolerancia, potraviny s vysokým obsahom histamínu vyvolajú reakciu. Môže ísť o niektoré druhy ovocia (banány, jahody), fermentované potraviny (syry, kyslá kapusta), či údeniny.
  3. Prekrývanie s inými intoleranciami a alergiami
    Vzhľadom na široké spektrum symptómov môže byť histamínová intolerancia u detí zamieňaná s inými intoleranciami, ako je napríklad neznášanlivosť lepku alebo laktózy, alebo s potravinovými alergiami. Preto je dôležité presne identifikovať zdroj problému a vyhnúť sa chybnej diagnóze (častou chybou je aj označenie histamínová alergia).

Diagnostika histamínovej intolerancie u detí

Anamnéza a sledovanie symptómov
Lekár sa zameria na rodinnú anamnézu, prípadné alergie alebo intolerancie a podrobne sa pýta na symptómy dieťaťa, vrátane reakcií na potraviny.

Meranie hladiny histamínu a DAO
Diagnostika zahŕňa meranie hladiny histamínu v krvi a aktivity enzýmu diamínoxidáza (DAO), ktorý je zodpovedný za rozklad histamínu. Znížená hladina DAO môže naznačovať histamínovú intoleranciu.

Eliminačná diéta
Lekári často odporúčajú eliminačnú diétu – aby sa potvrdila histamínová intolerancia, potraviny bohaté na histamín sa odstránia z jedálnička dieťaťa. Ak sa príznaky zlepšia po vylúčení týchto potravín, ide o silný indikátor histamínovej intolerancie.

Provokačné testy
Aby sa potvrdila histamínová intolerancia, potraviny s vysokým obsahom histamínu postupne pridávame späť do stravy, aby sa zistilo, či sa symptómy vrátia.

Zvládanie histamínovej intolerancie u detí

Pri ochoreniach tak komplexných, ako je histamínová intolerancia, liečba vyžaduje rovnako komplexný prístup. Nejde len o tlmenie príznakov, ale aj hľadanie príčiny a celkovú podporu imunitného systému, ktorý je primárnym spúšťačom.

  • Dôsledná diéta: V prípade potvrdenia diagnózy je nevyhnutné sledovať jedálniček dieťaťa a vyhýbať sa potravinám, ktoré obsahujú vysoké hladiny histamínu.
  • Užívanie enzýmov: Histamínová intolerancia u detí sa môže korigovať aj za pomoci výživových doplnkov s obsahom DAO, ktoré pomáhajú odbúravať histamín, je však potrebné si uvedomiť, že celkovú diagnózu neliečia – DAO doplnky pomáhajú vtedy, keď už vyvolá histamínová intolerancia príznaky, príčina však zostáva.
  • Úprava životného štýlu: Je dôležité vyhýbať sa nielen potravinám, ale aj ďalším faktorom, ktoré môžu zvýšiť hladinu histamínu, ako sú stres, infekcie alebo niektoré lieky.

Histamínová intolerancia u detí vyžaduje pozorné sledovanie a správnu diagnostiku, aby sa predišlo zhoršovaniu príznakov a zlepšila kvalita ich života.

Prečo je neliečená histamínová intolerancia nebezpečná?

Neliečená histamínová intolerancia môže predstavovať riziko pre zdravie, pretože hromadenie histamínu v tele vedie k nepríjemným a niekedy vážnym symptómom, ktoré môžu ovplyvniť viacero systémov organizmu. Ak sa tento stav dlhodobo ignoruje alebo nesprávne lieči, môže spôsobiť výrazné zhoršenie kvality života a zdravotné komplikácie.

Prečo je neliečená histamínová intolerancia nebezpečná?

  1. Chronické zápaly a imunitné reakcie
    Histamín je kľúčovou zložkou v zápalových procesoch a pri nadmernej akumulácii v tele môže spôsobiť chronické zápaly. Tieto zápaly môžu viesť k dlhodobým problémom, ako je podráždenie slizníc dýchacích ciest, žalúdočné problémy alebo zápaly čriev, ktoré môžu vyústiť až do rozvinutia syndrómu dráždivého čreva.
  2. Zhoršenie tráviacich funkcií
    Neliečená histamínová intolerancia môže spôsobovať časté tráviace problémy, ako sú hnačky, kŕče, nevoľnosť a zvracanie. Tieto symptómy môžu viesť k dehydratácii, podvýžive alebo strate hmotnosti, čo môže byť nebezpečné najmä pre deti, starších ľudí a osoby s oslabeným zdravím.
  3. Kardiovaskulárne komplikácie
    Histamín môže ovplyvňovať krvný tlak a srdcovú frekvenciu, čo môže spôsobiť nepravidelnosti, ako zrýchlený tep (tachykardia) alebo pokles krvného tlaku. Ak vyvolá histamínová intolerancia príznaky tohto typu, je potrebné mať sa na pozore – tieto príznaky môžu byť nebezpečné, najmä ak nie sú správne kontrolované, a môžu viesť k závratom, mdlobám alebo dokonca k závažnejším srdcovým problémom.
  4. Dýchacie ťažkosti
    Hromadenie histamínu môže spôsobiť zúženie dýchacích ciest, čo vedie k dýchavičnosti, upchaniu nosa alebo astmatickým príznakom. V extrémnych prípadoch môže neliečená histamínová intolerancia viesť k závažným dýchacím komplikáciám, najmä u ľudí s predispozíciou na astmu alebo alergie.
  5. Migrény a neurologické problémy
    Histamín rozširuje krvné cievy, čo môže viesť k opakovaným migrénam a silným bolestiam hlavy. Dlhodobé pôsobenie histamínu môže ovplyvniť nervový systém, čo môže viesť k problémom so sústredením, únave, podráždenosti a zmenám nálady.
  6. Kožné prejavy
    Veľmi často spôsobuje histamínová intolerancia vyrážky a typické červené fľaky na koži. Ak spôsobuje červené fľaky histamínová intolerancia, koža je dlhodobo podráždená čo môže viesť až k zápalom kože alebo infekciám spôsobeným častým škrabaním a podráždením.
  7. Zhoršená kvalita života
    Dlhodobé neliečenie HIT môže mať negatívny vplyv na každodenný život. Opakujúce sa symptómy, ako sú tráviace problémy, bolesti hlavy, únava a kožné reakcie, môžu výrazne obmedziť schopnosť osoby fungovať v bežnom každodennom živote, čo môže viesť k úzkosti, stresu a sociálnej izolácii.

Histamínová intolerancia a jej diagnostika

Diagnostika tohto ochorenia je spravidla komplexný proces, ktorý pozostáva z viacerých krokov. Zvyčajne vyvolá histamínová intolerancia príznaky, ktoré sú rôznorodé a často sa prekrývajú s inými ochoreniami alebo intoleranciami, ako sú alergie, celiakia alebo syndróm dráždivého čreva, preto je potrebné, aby sa diagnostika skladala z viacerých krokov, ktoré zahŕňajú analýzu symptómov, laboratórne testy a eliminačné diéty.

Kroky pri diagnostike histamínovej intolerancie:

  1. Anamnéza a sledovanie symptómov
    Prvým krokom sú podrobné rozhovory s lekárom, ktorý sa zameriava na symptómy pacienta, rodinnú anamnézu a faktory, ktoré môžu ovplyvňovať produkciu alebo odbúravanie histamínu v tele. Lekár môže požiadať pacienta, aby si zaznamenával, ako sa u neho prejavuje histamínová intolerancia – príznaky a stravovacie návyky je potrebné pravidelne zapisovať, najmä aby sa identifikovalo spojenie medzi konzumáciou určitých potravín a prejavmi symptómov.
  2. Meranie hladiny histamínu v krvi
    Jedným z laboratórnych testov na diagnostiku je meranie hladiny histamínu v krvi. Ak je hladina histamínu zvýšená, môže to naznačovať problém s odbúravaním histamínu. Avšak samotná zvýšená hladina histamínu nemusí jednoznačne potvrdzovať histamínovú intoleranciu, pretože histamín sa v krvi môže zvýšiť aj z iných príčin (napr. alergické reakcie – z toho vznikol aj chybný názov histamínová alergia).
  3. Meranie aktivity enzýmu DAO (diamínoxidáza)
    Dôležitým testom pri diagnostike histamínovej intolerancie je meranie aktivity enzýmu diamínoxidáza (DAO), ktorý rozkladá histamín v tele. Znížená aktivita DAO znamená, že telo nedokáže dostatočne efektívne odbúravať histamín, čo vedie k jeho hromadeniu a následným príznakom. Meranie DAO sa vykonáva v krvi, a ak je jeho hladina nízka, je to silný indikátor histamínovej intolerancie.
  4. Eliminačná diéta
    Ďalšou metódou, ktorá sa používa na potvrdenie diagnózy, je eliminačná diéta. Aby sa potvrdila histamínová intolerancia, potraviny bohaté na histamín sa na určité obdobie eliminujú zo stravy (zvyčajne na 2 – 4 týždne). Následne sa sleduje, či sa príznaky zlepšia. Ak počas tejto doby dôjde k ústupu symptómov, považuje sa to za potvrdenie histamínovej intolerancie.
  5. Provokačný test
    Po eliminačnej fáze sa môžu potraviny s vysokým obsahom histamínu postupne znovu zavádzať do stravy, aby sa zistilo, či vyvolá histamínová intolerancia príznaky znova. Tento tzv. provokačný test pomáha overiť, ktoré potraviny spôsobujú zvýšené prejavy a potvrdzuje sa tým histamínová intolerancia.
  6. Diferenciálna diagnostika
    Pri diagnostikovaní histamínovej intolerancie je dôležité vylúčiť iné ochorenia, ktoré môžu spôsobovať podobné symptómy, ako napríklad potravinové alergie, celiakia, laktózová intolerancia, syndróm dráždivého čreva alebo alergické reakcie. Preto môže byť súčasťou diagnostiky aj testovanie na alergie alebo iné typy intolerancií.

Ako liečiť histamínovú intoleranciu

Ak sa u vás potvrdí histamínová intolerancia, liečba sa zameriava na zmiernenie príznakov a úpravu životného štýlu, pretože ide o stav, ktorý je často spôsobený nedostatkom enzýmu diaminooxidázy (DAO), ktorý odbúrava histamín. Hlavné kroky liečby zahŕňajú:

Diéta s nízkym obsahom histamínu
Najdôležitejším krokom je vyhýbanie sa potravinám bohatým na histamín, ako sú fermentované potraviny, alkohol, syry, údeniny, paradajky a čokoláda. Tým sa zníži množstvo histamínu, ktoré telo musí spracovať.

DAO suplementácia
U niektorých ľudí môže byť účinné užívanie enzýmu diaminooxidázy (DAO) vo forme doplnkov stravy pred jedlom. Tento enzým pomáha telu odbúravať histamín v tráviacom trakte. Aj keď je DAO obrovským pomocníkom pre tých, ktorých trápi histamínová intolerancia, liečba je omnoho komplexnejšie a neodporúča sa spoliehať sa len na tieto výživové doplnky.

Antihistaminiká
Ak zapríčiní histamínová intolerancia prejavy, ako sú vyrážky, svrbenie alebo dýchacie problémy aj pri strave s nízkym obsahom histamínu, lekári môžu odporučiť užívanie antihistaminík, ktoré blokujú účinky histamínu v tele.

Probiotiká a podpora črevného zdravia
Keď sa potvrdí histamínová intolerancia, liečba sa často sústredí iba na tlmenie príznakov. Zlepšenie zdravia čriev však môže tiež pomôcť, pretože histamínová intolerancia môže súvisieť s nerovnováhou črevnej mikroflóry a celkovým stavom imunitného systému. Probiotiká môžu pomôcť obnoviť zdravú črevnú mikroflóru.

Identifikácia spúšťačov
Ak u vás bola diagnostikovaná histamínová intolerancia, príznaky sa spustia po konzumácii konkrétnych potravín. Je preto užitočné sledovať stravu a životný štýl, aby ste zistili, ktoré potraviny alebo faktory vystupujú ako spúšťače, a následne sa im vyhýbali.

Zoznam potravín s vysokým obsahom histamínu

Hodnoty obsiahnutého histamínu sa v jednotlivých potravinách môžu líšiť v závislosti od spôsobu prípravy, skladovania a ďalších faktorov. Ak sa u vás objaví histamínová intolerancia, potraviny, ktoré konzumujete, by ste mali starostlivo vyberať. Je dôležité dbať na kvalitu a čerstvosť, keďže histamín sa v potravinách hromadí počas ich skladovania.

Uvedené hodnoty obsahu histamínu v jednotlivých potravinách sú orientačné.

HISTAMÍNOVÁ INTOLERANCIA – ZOZNAM POTRAVÍN S VYSOKÝM OBSAHOM HISTAMÍNU
Fermentované potraviny
kyslá kapusta 20 – 50 mg / 100 g
kimchi 20 – 50 mg / 100 g
tempeh 10 – 50 mg / 100 g
sójová omáčka 50 – 200 mg / 100 g
miso 20 – 50 mg / 100 g
ocot (balsamicový, jablčný) 1 – 20 mg / 100 ml (vyššie hodnoty pre balsamico)
Mliečne výrobky
zrejúce syry (parmezán, camembert, cheddar) 50 – 300 mg / 100 g
jogurty 1 – 10 mg / 100 g (vyššie hodnoty pre zlé skladovanie)
tvaroh 1 – 10 mg / 100 g
kefír 10 – 20 mg / 100 ml
Údeniny a spracované mäso
salámy 50 – 300 mg  / 100 g
šunka 10 – 150 mg / 100 g
slanina 10 – 150 mg / 100 g
klobásy 50 – 300 mg / 100 g
Ryby a morské plody
údené a konzervované ryby (tuniak, sardinky, makrela) 50 – 500 mg / 100 g
(zle skladovaný tuniak môže mať až 1000 mg / 100 g)
fermentované ryby (rybie omáčky) 200 – 400 mg / 100 ml
Alkoholické nápoje
víno (najmä červené) 1 – 20 mg / 1 liter (vyššie hodnoty pri červenom víne)
pivo 1 – 10 mg / 1 liter
šampanské 2 – 10 mg / 1liter
likéry 5 – 15 mg / 1 liter
Ovocie
banány 1 – 10 mg / 100 g
jahody 1 – 10 mg / 100 g
avokádo 10 – 20 mg / 100 g
kiwi 1 – 10 mg / 100 g
ananás 1 – 10 mg / 100 g
Sušené ovocie (najmä figy, marhule, hrozienka) 50 – 200 mg / 100 g
Zelenina
paradajky 10 – 50 mg / 100 g
špenát 10 – 50 mg / 100 g
baklažán 10 – 50 mg / 100 g
Orechy a semená
kešu 1 – 10 mg / 100 g
vlašské orechy 1 – 10 mg / 100 g
Čokoláda a kakao
vysoko percentná čokoláda 10 – 50 mg / 100 g
kakaový prášok 5 – 20 mg / 100 g
Nápoje a dochucovadlá
fermentované nápoje (kombucha) 10 – 50 mg / 1 liter
káva 1 – 10 mg / 1 liter (v závislosti od druhu)
energetické nápoje 1 – 10 mg / 1 liter

Zakázané potraviny, ktoré by ste pri HIT nemali konzumovať

Pri histamínovej intolerancii by sa ľudia mali vyhýbať potravinám, ktoré obsahujú vysoké množstvo histamínu alebo zvyšujú jeho uvoľňovanie v tele.

Histamínová intolerancia – zoznam potravín, na ktoré si dať pozor:

  • Fermentované potraviny – kyslá kapusta, kimchi, tempeh, sójová omáčka, miso, jablčný ocot, balsamico, kombucha, rybia omáčka
  • Mliečne výrobky – zrejúce syry (parmezán, camembert, cheddar), jogurty, tvaroh, kefír
  • Údeniny a spracované mäso – salámy, šunky, slanina, klobásy
  • Ryby a morské plody – údené a konzervované ryby
  • Alkoholické nápoje – červené víno, pivo, šampanské, likéry
  • Ovocie – banány, jahody, avokádo, kiwi, ananás, sušené figy, sušené marhule, hrozienka
  • Zelenina – špenát, baklažán, paradajky
  • Orechy a semená – kešu, vlašské orechy
  • Čokoláda a kakao – vysoko percentná čokoláda, kakaový prášok
  • Nápoje – káva, energetické nápoje

Praktické rady pre každodenný život s histamínovou intoleranciou

Aj s histamínovou intoleranciou sa dá viesť pohodlný a plnohodnotný život. Máme pre vás hneď niekoľko tipov, ako to zvládať ľahšie:  

  1. Dodržiavajte diétu s nízkym obsahom histamínu
    • ak sa u vás objaví histamínová intolerancia, zoznam potravín s vysokým obsahom histamínu a zoznam potravín, ktoré vám nerobia dobre, by mal byť vašou alfou a omegou
    • zamerajte sa na čerstvé potraviny – histamín sa tvorí pri skladovaní a spracovaní potravín, takže čím je potravina čerstvejšia, tým lepšie
    • vyhýbajte sa konzervovaným, fermentovaným a údeným potravinám, ktoré majú vysoký obsah histamínu
  2. Naplánujte si jedlá vopred
    • pripravte si týždenný plán jedál, aby ste sa vyhli situáciám, kedy potrebujete narýchlo siahnuť po nevhodnej potravine
    • pripravujte si jedlá doma, kde máte kontrolu nad použitými ingredienciami
  3. Užívanie DAO enzýmových doplnkov
    • ak viete, že sa chystáte konzumovať potraviny s histamínom, môžete pred jedlom užiť enzýmové doplnky (DAO), ktoré pomáhajú odbúravať histamín, dlhodobo sa však na túto možnosť spoliehať nestačí
  4. Vedenie stravovacieho denníka
    • zapisujte si, čo jete a aké príznaky sa objavia, takto môžete ľahšie identifikovať potraviny, ktoré vám robia problémy
  5. Buďte obozretní pri stravovaní mimo domova
    • keď jete v reštaurácii, pýtajte sa na zloženie jedál a na spôsob prípravy
    • noste so sebou DAO doplnky, ak neviete presne, čo budete jesť
  6. Hydratácia je kľúčová
    • dostatočná hydratácia môže pomôcť telu lepšie zvládať histamín
    • pite dostatok vody, najmä ak u vás vytvára histamínová intolerancia príznaky ako bolesť hlavy alebo únava
  7. Znížte stres
    • stres môže zvýšiť hladiny histamínu v tele, preto je dôležité zaradiť do každodenného života techniky na zvládanie stresu, vhodná je meditácia, jóga alebo pravidelná fyzická aktivita
  8. Vyhýbajte sa ďalším spúšťačom
    • ak vám bola diagnostikovaná histamínová intolerancia, príznaky môže zhoršiť aj kontakt s ďalšími alergénmi (napr. peľ, prach), intenzívna fyzická aktivita alebo teplé prostredie (napr. sauny)
    • sledujte, aké faktory okrem stravy môžu zhoršovať vaše príznaky a snažte sa im vyhýbať
  9. Konzultujte s odborníkmi
    • pravidelne navštevujte lekára alebo odborníka na výživu, aby ste sledovali svoj zdravotný stav a prípadné zmeny
  10. Buďte pripravení
    • noste so sebou antihistaminiká, ktoré môžu pomôcť pri náhlom výskyte príznakov
    • majte pri sebe vždy niečo na jedenie, aby ste sa vyhli konzumácii nevhodných potravín, ak ste mimo domova